Azijos studijos Lietuvoje

Kuranas apie… tikėjimą ir žmonių santykius

Autoriai: Račius, Egdūnas
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2017
Leidykla: Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras

Šioje knygoje aprašomi ir detaliai pakomentuojami Kurano skyriai, kuriais šiuo metu pasaulyje suinteresuoti milijardai žmonių, tarp jų ir lietuviai, kuriems dėl migracijos ir kitų demografinių procesų ši tema tampa vis aktualesnė. Knyga skirta suprasti Kurano paskirtį, struktūrą ir kalbą. Knygos turinys remiasi į du pagrindus – tikėjimo ir ritualų sritį, bei socialinių klausimų aptarimus. Viską labiau suprasti padeda knygoje esantis žodynėlis.

Tai pirmas kartas kai man teko nagrinėti šią tematiką. Spalvingas jos turinys nustebino – supratau, kiek mažai ir kiek klaidingai dauguma, tarp jų ir aš supranta Kuraną ir islamo religiją iš esmės, nors tai yra antra religija pagal dydį pasaulyje. Pavyzdžiui, etiketo klausimu, kuomet vyrauja klaidingas stereotipas, kad musulmonai yra brutalūs smurtauti linkę religiniai fanatikai. Taip pat, susipažinau su Kurano pirmine paskirtimi –  įtikinti pagonis arabus, jog esama Dievo, kuris yra ne tik amžinas, bet ir visa ko kūrėjas, o Muchamadas esąs jo pasirinktas pranašas, per kurį Dievas informuoja žmoniją apie tai kas nutiks.

E. Račius yra Vytauto Didžiojo universiteto politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto regionistikos katedros profesorius, turintis daugiau kaip 20 metų mokslinės veiklos patirtį islamo ir musulmonų kultūrų studijų srityje.

Projekto iniciatoriai: Japan foundation VDU
Top