Azijos studijos Lietuvoje

Japonijos karinio jūrų laivyno kapitonas: Perl Harboras, Gvadalkanalis, Midvėjus- didieji jūrų mūšiai japonų akimis

Originalo kalba: anglų k.
Išversta iš: anglų k.
Autoriai: Murakami, Haruki, Tameichi, Hara, Saito, Fred, Pineau, Roger
Vertė: Tamulevičius, Mantas
ISBN: 978-9955-26-721-8
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2020
Leidykla: Briedis

Ši knyga yra autobiografinė istorinė knyga, kuri taipogi supažindins skaitytoja su Perl Harboro, Gvadalkanio, Midvėjaus- didžiaisiais jūrų mūšiais iš japonų pusės. Šioje knygoje pagrindinis veikėjas Tameichi Hara, kuris tarnavo Japonijos kariname imperatoriškajame jūrų laivyne pasakoja apie savo gyvenimą, šeima, laiką praleistą jūroje, Japonijos padėtį karo metu, mūšius kuriuose dalyvavo ir nedalyvavo, taip pat galime pastebėti, kad ši spalvinga asmenybė kritiškai vertina, daug analizuoja ir pasakoja karinių operacijų, techninius dalykus ne kaip žmogelis norintis pasiguosti savo patirtimi, o kaip specialistas, kuris perteikia nepagrąžintą įvykių versijos tiesą, įvertina ir gerbia priešą ir nėra aklai tikintis savo vadovų teisumu, taip pat pripažįstantis savo klaidas, jas analizuojantis ir jų nekartojantis.

Knygoje galime pastebėti kaip pagrindinis veikėjas Tameichi Hara savo pasakojime sugeba subtiliai, bei aiškiai perteikti savo nerimus, problemas, jausmus ir dar atkreipią dėmesį į viena iš svarbiausių Bušido kodekso (samurajų kelias) aspektų, kuriame teigiama, kad karys privalo gyventi taip, kad kai ateis mirties akimirką ją galės pasitikti oriai ir didingai nes nebus dėl ko gailėtis.

Dar dėmesį patraukia įspūdinga nuotraukų gausa, kuri supažindiną skaitytoją su tuometinio Japonijos ir Amerikos laivybos išsivystymo lygiu ir leidžia susidaryti geresnį vaizdą apie tuo laikmečiu vykusius karus, karines operacijas, tarp Japonijos ir Amerikos šalių.

Tameichi Hara (1900-1980) Vienas iš knygos autorių ir pagrindinis knygos veikėjas kuris knygoje atskleidžia ir papasakoja apie savo spalvingą ir pilną iššūkių gyvenimą. Ši didinga asmenybė buvo Japonijos imperatoriško jūrų laivyno pajėgų vadas, beveik daugiau nei puse viso savo gyvenimo praleidęs jūros malonėje. Tai buvo žmogus pasižymėjęs dideliais gabumais, sugebėjimais, tokiais kaip jis sukėlė perversmą torpedų taikymosi srityje, buvo torpedų atakų technikos vadovas, turėjo neįkainojamos patirties vadovaujant eskadriniams minininkas ir naktinėse kovose. Taip pat Tameichi Hara antrojo pasaulinio karo pradžioje buvo kapitonas išgyvenęs su savo laivu visą karą, o jo patirtis, atsiminimai, pasakojimai tapo neįkainojamas istorikų šaltinis. Kita irgi ne ką mažiau spalvinga asmenybė prisidėjusi prie šios knygos sūkurimo buvo Roger Pineu (1917-1993)- tai karininkas ir istorikas, kuris tarnavo Amerikos karinio jūrų laivyne. Taipogi šis asmuo turėjo japonų kalbos žinių ir karinių reikalų patirties. Roger Pineu Kolorado universitete mokėsi japonų kalbos ir prasidėjus antrajam pasauliniui kariui jis dirbo jūrų žvalgyboje, kuri tuo metu turėjo didelę įtaką karo eigai. Ir paskutinė asmenybė prisidėjusi prie šios knygos atsiradimo yra Fred Saito. tai asmenybė apie kurią informacijos galime rasti labai nedaug, tačiau galime rasti, kad šis rašytojas dar yra prisidėjęs prie knygos ,,Samurai!” atsiradimo.

Projekto iniciatoriai: Japan foundation VDU
Top