Azijos studijos Lietuvoje

Vieša paskaita „Philosophia perennis: apie budizmą, vaizduotę ir filosofijos transkultūriškumą“

Data ir laikas: 2019-05-17 15:00 - 2019-05-17 16:30

Renginio vieta: Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus, S. Daukanto g. 25, Kaunas

Gegužės 17 d., 15 val., Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje (S. Daukanto g. 25) „VDU Academia cum laude“ kviečia į paskutinę šių mokslo metų viešąją paskaitą „Philosophia perennis: apie budizmą, vaizduotę ir filosofijos transkultūriškumą“, kurią skaitys Vilniaus universiteto prof. Audrius Beinorius.

Vakarų vaizduotėje egzistavo ir egzistuoja daug skirtingų budizmų, nors visi jie išaugo iš to paties imaginacinio konteksto. Paskaitoje bus pažvelgta į budizmo suvokimo Vakaruose raidą ir bandoma atsakyti, kodėl Vakarų mąstytojų reprezentuojamas budizmas daugiau pasako apie jų pačių mąstymą ir konkrečias metodologines nuostatas nei apie patį budizmą. Kodėl budizmo suvokimas Vakaruose didele dalimi buvo ir tebėra nuspalvintas fantazijų, fobijų ir ideologinių projekcijų? Ar įmanomas tuomet prasmingesnis intelektinis Vakarų dialogas su Indija, ir koks vaidmuo tenka apskritai Azijos tyrimams? Kokią reikšmę įgauna filosofijos transkultūriškumo samprata?

A. Beinorius nuo 1996 m. dirba Vilniaus universitete, yra induizmo ir budizmo studijų profesorius. 2004-2014 m. jis buvo VU Orientalistikos centro direktorius, 2010–2017 m. – VU Konfucijaus instituto direktorius. Nuo 2018 mokslininkas yra Tartu universiteto Religijos ir teologijos fakulteto Azijos religijų profesorius. A. Beinorius stažavosi ir mokslinius tyrimus vykdė Indijoje, Japonijoje, JAV, Prancūzijoje, Nyderlanduose ir kt. šalyse.

Daugiau informacijos – academiacumlaude@vdu.lt.

Nuoroda internete: https://www.vdu.lt/lt/vdu-academia-cum-laude-paskaita-skaitys-prof-audrius-beinorius/

Projekto iniciatoriai: Japan foundation VDU
Top