Azijos studijos Lietuvoje
Originalo kalba: korėjiečių k.
Išversta iš: anglų k.
Autoriai: Lee, Min Jin
Vertė: Gailiūtė-Bernotienė, Gabrielė
ISBN: 978-609-479-293-9
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2020
Leidykla: Baltos lankos

,,Pačinko“ – tai trijų dalių grožinės literatūros kūrinys, apimantis vienos šeimos kelių kartų gyvenimo istoriją. Autorė, įžymi Pietų Korėjos rašytoja, knygoje pasakoja intriguojančią istoriją apie korėjiečių gyvenimą ypatingai sunkiu istoriniu laikotarpiu – nuo Japonijos okupacijos (1910 metais) iki XX amžiaus pabaigos.

Romano veiksmas prasideda žvejų kaimelyje Jongde, esančiame netoli Busano miesto. Viena iš pagrindinių veikėjų Jangdžinė ten susilaukia mergaitės vardu Sundža. Nepasiturinti šeima yra priversta kukliai gyventi iš neįgalaus vyro žvejo bei nuosavų svečių namų pelno. Nors jaunai merginai Sundžai gyvenimas niekada nebuvo lengvas, ji džiaugiasi turėdama padorią bei mylimą šeimą. Vieną dieną Sundža netikėtai sutinka žavų žuvų supirkėją iš Osakos Ko Hansu. Mergina iš karto patraukia Ko Hansu dėmesį. Ji taip pat pastebi vyrą, kuris akivaizdžiai yra nevietinis. Vakarietiškas vyro kostiumas, laikysena bei prabangūs kvepalai išskyrė Ko Hansu iš kaimo vyrų, prie kurių ji buvo pratusi. Sundža negalėjo net pagalvoti, kad ji, paprasta, nepasiturinti kaimo mergina, galėtų patikti tokiam vyrui kaip Ko Hansu. Tačiau būtent jis pakeitė jos bei dar kelių giminės kartų gyvenimų istorijas.

Personažų gyvenimų vingius atspindi knygos pavadinimas. Pačinko – tai ypatingai populiarus japoniškas žaidimų aparatas. Kaip ir žaidimo metu, romano herojai nežino, kaip pasikeis jų gyvenimai bet kurią akimirką. Likimas yra prilyginamas sėkmei.

Šio istorinio romano veiksmas vyksta Korėjos visuomenei ypač sudėtingu periodu. Knygos herojai pergyvena Japonijos okupacijos, Antrojo pasaulinio karo, Korėjos karo bei pasidalijimo laikotarpius. Per aprašomus herojų išgyvenimus, istorijas galima suprasti žmonių vidinį pasaulį, emocijas, bei potyrius tam tikru istoriniu momentu. Šis romanas suteikia galimybę iš arčiau pažinti žmogų, įsuktą į karo, permainų bei neapykantos sūkurį.

Min Jin Lee – Pietų Korėjoje gimusi amerikiečių autorė. Pirmasis jos istorinis romanas ,,Pačinko“ sulaukė didelio populiarumo bei tarptautinio pripažinimo. Netrukus knyga tapo Washington Post, Boston Globe, USA Today, Wall Street Journal bestseleriu. Taip pat buvo įtrauktas į 2017 metų New York Times geriausių knygų dešimtuką ir buvo nominuotas National Book Award premijai.

Projekto iniciatoriai: Japan foundation VDU
Top